Andropauze, of midlife crisis?

De "andropauze" wordt ook wel eens de mannelijke menopauze genoemd. Dit is een verraderlijke benaming, want biologisch maken mannen niet dezelfde hormonen-rollercoaster mee als vrouwen tijdens de menopauze. Testosteron, het mannelijk hormoon, vermindert wel degelijk, maar al vanaf het 30e levensjaar. Dit gebeurt erg geleidelijk, aan ongeveer 1% per jaar. De meeste mannen ervaren hier geen drastische neveneffecten van, zoals vrouwen tijdens de menopauze, of mensen die een midlife crisis doormaken.

Eerder uitzonderlijk kan het wel voorkomen dat mannen tussen de 50 en de 60 een zware testosteronvermindering meemaken, door een fenomeen dat "hypogonadisme" noemt. Dit is puur medisch en kan na bevestigende onderzoeken behandeld worden met hormoontherapie. Symptomen als lusteloosheid, seksuele dysfunctie en depressieve gevoelens zullen dan verdwijnen.

Een midlife crisis speelt zich echter grotendeels psychologisch af. Dit kan wel lichamelijke gevolgen hebben, zoals lusteloosheid en gevoelens van depressie of angst, maar deze kennen dan psychologische en geen hormonale oorzaken.

Allereerst is het belangrijk om de gevoelens van een midlife crisis te normaliseren. Dit zijn vaak de levensjaren dat mensen terugkijken op het leven en de balans opmaken. Hier kunnen gevoelens van spijt of verdriet bij komen kijken. Ook kan er een gevoel à la "is het dit nu?" opdagen, soms veroorzaakt door sleur (in je relatie, in je werksituatie ...). Misschien had je meer, of iets anders, van je leven verwacht. Dit zijn perfect normale gevoelens! Onderdruk deze niet.

Hoe mensen ermee omgaan, is verschillend. Soms kan men overvallen worden door een gevoel van paniek, of kan je een bekruipend gevoel ervaren om je hele leven drastisch om te gooien. We raden je aan om geen overhaaste acties te ondernemen, maar stil te staan bij wat je voelt. Dit kan confronterend zijn. Je kan er van willen ontsnappen, maar kijken naar wat je voelt is niets wat je niet aan kan.

We geven enkele tips die kunnen helpen:

  • Besef dat een mens keuzes maakt op basis van wat ze weten. Het kan goed zijn dat je nu andere keuzes zou maken dan destijds. Dit is oké. Een vlekkeloos parcours afleggen is onmogelijk en ook niet wenselijk.
  • Focus op loslaten. Je kan het verleden niet veranderen of controleren. Focus op het positieve van het verleden: dit verandert het verhaal dat zich in je hoofd afspeelt.
  • Verweef mindfulness en vertrouwen in je dagen. Focussen op het hier en nu is vaak stress verlagend. Dit schept ruimte voor vertrouwen en dankbaarheid.
  • Een dankbaarheidsdagboek bijhouden traint je hersenen om te focussen op het positieve. Dit doet het negatieve niet verdwijnen, maar verlegt je focus. Het verandert als het ware, beetje bij beetje, wat het meeste doorweegt. Dit is een keuze!
  • Communiceer open met je partner. Maak samen de balans op en luister naar elkaars perspectief. Misschien kijken jullie anders naar sommige dingen en zitten jullie met een ander verhaal in je hoofd.
  • Bekijk of jullie voldoende gemeenschappelijke grond hebben. Hiermee bedoelen we waarden, normen, wensen voor de toekomst ... Weet ook dat onderzoek uitwijst dat koppels die 20 jaar samen zijn het meestal béter hebben na deze mijlpaal.
  • Maak plaats voor je eigen menselijkheid én die van je partner. Dit is misschien een lastige, maar communiceer open over verliefdheden. Verliefd worden is een prachtige en ménselijke emotie. Dit wil niet zeggen dat er iets mis is met je relatie, of dat je een relatie moet aangaan met die andere persoon, etc. Dit wil alleen zeggen dat je vlinders voelt. Je hoeft hier niets mee te doen.

Als je werkelijk diep met jezelf in de knoop ligt, overweeg dan professionele hulp in te schakelen. Dit mag en is volkomen oké! Een psycholoog of therapeut kan je helpen je gevoelens en angsten onder woorden te brengen en ze kunnen je ook helpen om er op gezonde manieren mee om te gaan.