Examenstress

Examenstress

Examens, dat betekent stress! Een gespannen toestand vermindert je concentratievermogen, verstoort je slaap en put je geestelijk en lichamelijk uit. Met onze tips houd je je zenuwen in bedwang, zodat je maximaal kunt functioneren.

Specifieke vragen?
Wat is examenstress?

Elke situatie waarin persoonlijke prestaties worden beoordeeld, kan aanleiding geven tot examenstress. Meestal gaat het over schriftelijke of mondelinge examens op school, tijdens de hogere studie of in het beroepsleven. Hoewel stress op zichzelf niet per se slecht is, kan overmatige stress negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van de student of werknemer. In dit artikel zullen we bespreken wat examenstress precies is en hoe het verloop van deze stress verloopt. Om het gemakkelijk te begrijpen, gaan we hier uit van examenstress door studenten. Maar weet dat dit ook van toepassing is voor 'examen'stress in bv werksituaties.

In dergelijke situaties kan een lichte spanning zelfs gunstig zijn. Het lichaam maakt het stresshormoon 'cortisol' aan. Het houdt je scherp, geeft je energie, motiveert je concentratie en doorzettingsvermogen(gezonde stress).

Als dit te lang duurt, is de hoeveelheid cortisol verbruikt. Hierdoor kunnen lichamelijke en seksuele klachten ontstaan:
Zo kun je lichamelijk last krijgen van bevende handen, transpiratie (zweten), hoofdpijn, hartkloppingen, last en complicaties tijdens zwangerschap, buikpijn, onvruchtbaarheid of slaapproblemen.

Emotioneel kun je eerder prikkelbaar zijn, gespannen en gejaagd. Je bent verslagen en barst sneller in tranen uit.

Examenstress kan zich zowel bij kinderen, jongeren als bij volwassenen manifesteren.

 
Hoe verloopt examenstress?

 Het verloop van examenstress kan variëren van persoon tot persoon, van examen tot examen en van situatie tot situatie. Over het algemeen kunnen we echter stellen dat examenstress in drie fasen verloopt: de aanloopfase, de examenfase en de herstelfase.

 

Aanloopfase

 De aanloopfase begint enkele weken voor het examen. In deze fase zijn studenten vaak gespannen en nerveus over het examen en beginnen ze zich voor te bereiden door te studeren. Tijdens deze fase kan de stress zich uiten in symptomen zoals slaapproblemen en vermoeidheid.

 

Examenfase

 De examenfase begint op de dag van het examen zelf. In deze fase ervaren studenten vaak een hoge mate van stress en angst, die zich kunnen uiten in symptomen zoals zenuwachtigheid, hartkloppingen en negatieve gedachten. Deze voorwaarden kunnen het moeilijk maken om te analyseren en optimaal te presteren tijdens het examen.

 

Herstelfase

 De herstelfase begint na het examen en duurt enkele dagen tot een week. In deze fase kunnen studenten zich nog steeds gespannen en angstig voelen, maar de stress begint af te nemen terwijl ze zich realiseren dat het examen voorbij is. Tijdens deze fase kunnen studenten zich concentreren op het herstellen van hun energieniveaus en zich voorbereiden op het volgende examen.

 

Conclusie

onclusie Examenstress is een veel voorkomend verschijnsel bij studenten en scholieren die een belangrijk examen moeten afleggen. Het is een vorm van stress die flexibiliteit als gevolg van de druk om te oefenen tijdens het examen en de angst om te falen

Lees meer

Lees minder

Concentratie / Geheugen7 Producten
EXAMIXX 30 TABL (voedingssupplement)
EXAMIXX 30 TABL (voedingssupplement)
EXAMIXX 30 TABL (voedingssupplement) 23,95 € Reserveer
EXAMIXX 90 TABL (voedingssupplement)
EXAMIXX 90 TABL (voedingssupplement)
EXAMIXX 90 TABL (voedingssupplement) 50,95 € Reserveer
TONIXX PLUS 60 TABL (voedingssupplement)
TONIXX PLUS 60 TABL (voedingssupplement)
TONIXX PLUS 60 TABL (voedingssupplement) 56,50 € Reserveer
VISTA OMEGA 3 | 70 caps +30 gratis  PROMO (voedingssupplement)
VISTA OMEGA 3 | 70 caps +30 gratis PROMO (voedingssupplement)
VISTA OMEGA 3 | 70 caps +30 gratis PROMO (voedingssupplement) 39,95 € Reserveer
BIOCURE INTELLECT LA 40 TABL (voedingssupplement)
BIOCURE INTELLECT LA 40 TABL (voedingssupplement)
BIOCURE INTELLECT LA 40 TABL (voedingssupplement) 28,45 € Reserveer
TONIXX PLUS 180 TABL (voedingssupplement)
TONIXX PLUS 180 TABL (voedingssupplement)
TONIXX PLUS 180 TABL (voedingssupplement) 97,50 € Reserveer
TONIXX PLUS 20 TABL (voedingssupplement)
TONIXX PLUS 20 TABL (voedingssupplement)
TONIXX PLUS 20 TABL (voedingssupplement) 28,00 € Reserveer
Toon meer producten
Toon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     
Meer productcategorieën