AIDS zelftest

Populaire productcategorieCondooms
AIDS zelftest

Human immunodeficiency virus is een SOA die AIDS veroorzaakt. Het hiv-virus hecht zich aan het oppervlak van bepaalde witte bloedcellen waardoor de werking van het immuunsysteem vermindert. Het lichaam verzwakt en kan zich niet meer tegen infecties verweren.

Specifieke vragen?
Wat is hiv-aids?

Het HIV-virus is een seksueel overdraagbare aandoening dat aids veroorzaakt. HIV staat voor human immunodeficiency virus.
De witte bloedcellen, die in de botten worden aangemaakt, vormen een belangrijk onderdeel van het afweersysteem van het lichaam (= immuunsysteem). Als een virus, een bacterie, … het lichaam binnendringt, proberen de witte bloedcellen de indringer te vernietigen.

Aids (acquired immune deficiency syndrome) wordt veroorzaakt door een infectie met het HIV-virus. Het HIV-virus hecht zich aan het oppervlak van bepaalde witte bloedcellen (T-cellen). Hierdoor kunnen deze witte bloedcellen zich niet meer voortplanten. Hoe meer gezonde witte bloedcellen met HIV worden geïnfecteerd, hoe meer de werking van het immuunsysteem verminderd. Hierdoor zijn de witte bloedcellen niet meer in staat nieuwe infecties te bestrijden. Het gevolg kan zijn dat ernstige ziekten vrij spel krijgen. Bovendien zijn er veel ziekten waarvoor HIV-besmette mensen meer vatbaar zijn dan mensen met een gezond immuunsysteem.

Als HIV niet behandeld wordt, evolueert de ziekte verder. Op een bepaald moment zal de weerstand zo zwak zijn dat het lichaam zich nog moeilijk kan verdedigen tegen infecties en kom je in het aids-stadium terecht.
Wanneer je geïnfecteerd bent met het HIV-virus maakt het lichaam antistoffen aan om je tegen de aandoening te beschermen. Wanneer je dan een HIV-test (minimaal zes weken na besmetting) doet bij de arts zal je positief testen. Je bent dan seropositief.

De infectie met het HIV-virus ervaart elke persoon op een andere manier. Meestal gaat het gepaard met de symptomen van een stevige griep (nachtzweten, koorts, moeheid, diarree, spierpijnen, opgezwollen lymfeklieren). Sommige personen merken hier echter niets van. Deze acute infectie wordt seroconversie genoemd. In deze periode is HIV het meest besmettelijk. Meestal verdwijnen de symptomen na enkele weken, sommigen hebben ernstigere problemen. Soms is een ziekenhuisopname nodig. Na deze seroconversie duurt het een hele tijd voor andere ziektesymptomen optreden. Als je seropositief bent, hoef je dus niet ziek te zijn.

Wanneer het aantal T-cellen in het bloed tot een gevaarlijk laag niveau is gedaald, heb je aids. Bij aids is de weerstand van je lichaam te zwak om zich nog goed te kunnen verdedigen tegen infecties. Zonder behandeling (met HIV-remmers) duurt het gemiddeld 10 jaar voor iemand met HIV in het aidsstadium terecht komt. Deze periode verschilt van persoon tot persoon.

Lees meer

Lees minder

AIDS zelftest1 product
AUTOTEST HIV                    (medisch hulpmiddel)
AUTOTEST HIV (medisch hulpmiddel)
AUTOTEST HIV (medisch hulpmiddel) 32,90 € Reserveer
Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: