Teken

Teken

In de natuur geweest? Dan is het belangrijk om jezelf en je kinderen op teken te controleren. Verwijder een teek zo snel mogelijk met een tekentang of tekentwister. Daarna kun je het wondje schoonmaken met alcohol. In sommige gevallen moet je een arts raadplegen.

Specifieke vragen?
Wat is een tekenbeet?

Je kent ze wel, die vervelende zwarte of beige spinachtige beestjes die vooral van maart tot oktober de kop opsteken. Aanvankelijk zijn ze slechts een speldenkopje groot. Maar eens ze zich vullen met je bloed worden ze al snel wat dikker.

Niet elke tekenbeet is gevaarlijk. Er moet enkel ingegrepen worden wanneer de teek je besmet met een bepaalde bacterie, namelijk. de Borrelia burgdorferi.  Lang niet alle teken zijn drager van deze bacterie en bovendien is er wellicht pas kans op infectie na een langdurig verblijf op je lichaam. Het komt er dus op aan alert te zijn en teken zo snel mogelijk te verwijderen.

In de apotheek zijn er diverse tangetjes voorhanden om de teek op een efficiënte manier te verwijderen, zoals de tekentang of de tekentwister.  Dit laatste is een soort vorkje waarmee je de teek als het ware draaiend (vandaar de naam ‘twister’) uit de huid kan verwijderen.

Wanneer je een tekeninfectie niet tijdig behandelt kan dat je na enkele maanden of jaren heel wat problemen opleveren: gewrichts-, hart of neurologische stoornissen.
Men spreekt in dat geval van de Ziekte van Lyme.

In bosrijke gebieden van centraal Europa (Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland) zijn sommige teken besmet met een virus. Ook dit kan leiden tot griepachtige symptomen of zenuwstoornissen (neurologische problemen).

Lees meer

Lees minder

Teken1 product

Het is belangrijk dat je het hoofdje helemaal verwijdert. Dit kan enkel door de teek op een juiste wijze te verwijderen. Plaats het open tekenpincet over de kop van de teek, zo dicht mogelijk op de huid. Verwijder de teek vervolgens door tegen de wijzers van de klok in te draaien. De tekentwister is hiervoor zeer geschikt. Ook de tekentang kan, maar let dan wel op dat je het lichaam van de teek niet plat drukt. Ontsmet na gebruik het materiaal waarmee je de teek verwijderde, alsook de huid zelf. Verdoof de teek niet eerst met alcohol. Als je dat doet zal de teek juist eerder geneigd zijn het gif in je lichaam te lozen. Hou de plaats van de beet goed in oog. Meestal ontstaat er een rode vlek die na enkele dagen verdwijnt.

Neem contact op met de huisarts als:

  • Het niet lukt de teek te verwijderen;
  • De teek misschien langer dan 24 uur in je huid heeft gezeten;
  • Na enkele dagen tot weken een verkleuring of rode vlek rond de tekenbeet of op een andere plek van je lichaam ontstaat;
  • Je na dagen tot maanden griepachtige verschijnselen krijgt, gewrichtsklachten, uitstralende pijn of minder kracht.
MOUSKITO Anti-Tick Spray 100 ml
MOUSKITO Anti-Tick Spray 100 ml
MOUSKITO Anti-Tick Spray 100 ml 18,45 € Reserveer
Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: