Oorpijn

Oorpijn

Oorpijn kan veroorzaakt worden door vocht, snel veranderende druk, een prop oorsmeer of een ontsteking. Uiteraard kan een vreemd voorwerp ook pijn veroorzaken, houd kleine kinderen steeds goed in de gaten!

Specifieke vragen?
Wat is oorpijn?

Oorpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking in de gehoorgang of het middenoor.
Ter verduidelijking: Het oor bestaat uit het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. De oorschelp en de gehoorgang vormen het buitenoor. Het trommelvlies scheidt het buitenoor van het middenoor. De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neus- en keelholte.

Lichte oorpijn kan ontstaan door een prop oorsmeer. Je hebt het gevoel dat je oor "gevuld" is. Dit gaat eventueel gepaard met licht gehoorverlies. Personen die veel oorsmeer aanmaken, een nauwe gehoorgang hebben of overmatige haargroei in de gehoorgang vertonen, hebben meer aanleg voor oorproppen. Bij oudere personen is het oorsmeer vaak taaier, waardoor het moeilijker verwijderd wordt.

Bij huidaandoeningen met jeuk zoals eczeem, contactallergie (bijvoorbeeld oorbellen) en psoriasis, kunnen er door het krabben huidschilfers loskomen. Hierdoor kunnen oorproppen gemakkelijker gevormd worden.

Na het duiken, zwemmen of baden kan er een overmaat vocht in het oor achterblijven. Vooral mensen met een nauwe gehoorgang of veel oorsmeer (houdt het vocht vast) hebben hier last van. Je voelt het water als het ware klotsen in het oor en je gehoor kan eventueel geleidelijk verminderen. Uiteindelijk kan er eventueel een buitenoorontsteking ontstaan.

Oorpijn kan ook tijdens of direct na een vliegreis ontstaan. Wanneer je in een vliegtuig zit en daarbij snel stijgt of daalt, verandert de druk om je heen, terwijl deze in het middenoor gelijk blijft. De druk op het trommelvlies neemt toe. Daardoor kun je pijn krijgen aan de oren. Soms heb je last van gehoorverlies en oorsuizing.

Oorpijn kan natuurlijk ook door een vreemd voorwerp in het oor ontstaan. Vooral bij kleine kinderen mag je dit niet uit het oog verliezen.

Lees meer

Lees minder

Paracetamol volwassenen

Paracetamol is in een normale dosering een veilige pijnstiller. Het werkt ook koortswerend. Meestal moet je het maar enkele dagen gebruiken. Zijn de klachten na enkele dagen niet verdwenen neem dan zeker contact op met je arts. Ook zwangeren en moeders die borstvoeding geven kunnen paracetamol veilig gebruiken.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: