Psoriasis

Psoriasis

Een huidaandoening waarbij de huidcellen zich te snel delen. Hierdoor ontstaan er verdikte, rode, schilferende plekken op de huid. Deze plekken kunnen soms jeuken of pijnlijk zijn. De aangedane huid is meestal droog en stug, waardoor er makkelijker kloven ontstaan.

Specifieke vragen?
Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidaandoening, waarbij de huidcellen zich te snel delen. Hierdoor ontstaan er verdikte, rode, schilferende plekken op de huid. De aandoening is niet besmettelijk.

Psoriasisplekken kunnen over het hele lichaam voorkomen maar worden vooral gezien op ellebogen, knieën, de onderrug en de behaarde hoofdhuid. Plekken kunnen soms jeuken of pijnlijk zijn. De aangedane huid is meestal droog en stug, waardoor er makkelijker kloven ontstaan. Huidbeschadigingen kunnen weer leiden tot nieuwe psoriasisplekken. Soms zijn er ook nagelafwijkingen. De nagels kunnen dan putjes krijgen, verkleuren, dikker worden en loslaten. Een deel van de mensen met psoriasis krijgt ook gewrichtsontstekingen.

Er zijn verschillende vormen van psoriasis, elk met een kenmerkend uiterlijk. De meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris of plaquepsoriasis. Wanneer vooral gewrichtsklachten op de voorgrond treden, wordt er gesproken van artritis psoriatica.
Bij psoriasis wisselen perioden van tijdelijke verslechtering of verbetering van de huid elkaar af. De ernst van klachten kan erg variëren. Sommigen hebben enkel last van enkele plekjes, bij anderen wordt het volledige lichaam aangetast.

De aandoening kan niet genezen worden maar klachten zijn wel goed te behandelen. Psoriasisplekken worden meestal behandeld met zalven, crèmes en lotions (lokale therapie). Wanneer smeren alleen niet voldoende helpt, kan lichttherapie overwogen worden. Hierbij worden de psoriasisplekken belicht met speciale lampen. Bij ernstige vormen van psoriasis kunnen soms geneesmiddelen worden voorgeschreven (systemische therapie).

Psoriasis komt voor op alle leeftijden. Meestal begint het na de puberteit, maar ook baby’s en ouderen kunnen psoriasis ontwikkelen. De aandoening komt voor bij ongeveer twee tot drie procent van de bevolking.

Lees meer

Lees minder

Huidcrèmes2 Producten

Dagelijks je plekken insmeren met een (vette) neutrale creme kan psoriasis niet genezen, maar wel de klachten verminderen. Eigen bereidingen van de apotheker kunnen je hierbij helpen. Vraag je apotheker om raad.
In de handel zijn ook cremes verkrijgbaar op basis van ureum. Zij kunnen de schilfering verminderen.

EUCERIN UREA 10% COMPLETE REPAIR INTENSIEVE LOTION 250 ML
EUCERIN UREA 10% COMPLETE REPAIR INTENSIEVE LOTION 250 ML
EUCERIN UREA 10% COMPLETE REPAIR INTENSIEVE LOTION 250 ML 23,50 € Reserveer
EUCERIN UREA 10% COMPLETE REPAIR INTENSIEVE LOTION 400 ML
EUCERIN UREA 10% COMPLETE REPAIR INTENSIEVE LOTION 400 ML
EUCERIN UREA 10% COMPLETE REPAIR INTENSIEVE LOTION 400 ML 27,95 € Reserveer
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: