Premenstrueel syndroom

Premenstrueel syndroom

Samen met bloedverlies ervaren menstruerende vrouwen klachten als hoofdpijn, vochtophouding,  borstspanningen, rugpijn en buikkrampen. Rond de menstruatie zijn vrouwen vaak prikkelbaar, angstig of depressief. Dit geheel aan klachten wordt ook wel eens ‘het premenstrueel syndroom (PMS)' genoemd.

Specifieke vragen?
Wat is het premenstrueel syndroom of PMS?

Vrouwen menstrueren in de vruchtbare periode. Gemiddeld genomen duurt een menstruatiecyclus 28 dagen, met een spreiding van 20 tot 45 dagen. Samen met bloedverlies ervaren menstruerende vrouwen klachten als hoofdpijn, vochtophouding,  borstspanningen, rugpijn en buikkrampen. Rond de menstruatie zijn vrouwen vaak prikkelbaar, angstig of depressief. Dit geheel aan klachten wordt ook wel eens ‘het premenstrueel syndroom (PMS)'  genoemd. De ernst ervan kan sterk variëren. De oorzaak van PMS is niet helemaal duidelijk, maar het kan wellicht verklaard worden door de grote hormoonschommelingen en een overmatige vrijstelling van allerlei stoffen in het lichaam tijdens deze periode.

Menstruatiepijn is meestal het hevigst bij jonge meisjes en neemt af bij het ouder worden, bij pilgebruik of na de zwangerschap. Wanneer de pijnklachten pas op latere leeftijd optreden, kan dit een onderliggende oorzaak hebben. In dat geval is het zeker aangeraden dit te melden aan de huisarts of gynaecoloog.

Meer productcategorieën
Loading...