Hyperventilatie

Hyperventilatie

Hyperventilatie is meestal chronisch en onschadelijk, maar wel vervelend voor de persoon die er last van heeft. Vaak ontstaat hyperventilatie door stress. De ademhaling verandert, wordt sneller en dieper. Met soms duizeligheid, hartkloppingen en een beklemmend gevoel in de borststreek als gevolg. 

Specifieke vragen?
Wat is hyperventileren?

Tijdens het gewonde ademhalingsproces is er een bepaalde balans tussen het zuurstof- en koolstofdioxidegehalte in het lichaam. Deze balans is nodig om de juiste zuurtegraad in het bloed te behouden. Wanneer men zich een stresserende situatie bevindt waarbij het vecht-of-vluchtmechanisme geactiveerd wordt of bij zware lichamelijke activiteit, vraagt het lichaam om meer zuurstof. Hierdoor gaat men dieper ademen en verandert de verhouding zuurstof ten opzichte van het gehalte CO2. Deze diepe, versnelde ademhaling is hyperventileren.

In veel gevallen is hyperventileren normaal of zelfs onopgemerkt. Een sporter die net over eindmeet komt na de sprint, hyperventileert. De oorzaak kan ook liggen bij een verkeerde ademhaling, veelal als het resultaat van onbewust ademhalen. Stress kan ook de oorzaak zijn van hyperventileren, veelal vertonen personen die leiden aan paniekaanvallen symptomen van hyperventilatie. Door de angst en symptomen krijgen zij een bijkomende angst om een hyperventilatieaanval te krijgen, waardoor ze in feite een vicieuze cirkel terecht komen. Tot slot komen de klachten ook voor bij long- en hartaandoeningen.

De symptomen worden veroorzaakt door de overmaat aan zuurstof en men kan zich duizelig voelen, zweten of hartkloppingen ervaren. Ook een beklemmend gevoel in de borststreek, flauwvallen, zwakte en tintelingen in de handen, voeten of het gezicht worden ervaren. Deze symptomen leiden ertoe dat iemand nog angstiger wordt en nog dieper en sneller gaat ademen. Dit verergert de klachten alleen maar.

Lees meer

Lees minder

Stress

Probeer een overdaad aan stress te vermijden. Wanneer je je in een stresstoestand bevindt, tracht de situatie onder controle te houden en er zo goed mogelijk op te reageren.

  • Neem regelmatig tijd voor jezelf.
  • Doe iets wat je ontspant.
  • Blijf gezond eten en beweeg.
  • Geniet van het moment. Wees bewust van het hier en het nu, geniet van dat wat je doet en ervaart.
  • Blijf niet piekeren over een bepaalde situatie maar probeer ze te analyseren en te controleren.
  • Word je bewust van je ademhaling. Je ademhaling vertragen is dus goed tegen stress. Je gezondheid, je gedachten worden rustiger.

 

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën