Orthodontie (beugels, blokjes...)

Populaire productcategorieTandpasta's
Orthodontie (beugels, blokjes...)

Tijdens orthodontie is mondhygiëne erg belangrijk maar niet altijd gemakkelijk. Speciale tandpasta en -borstel helpen je om moeilijke plaatsen te bereiken. Flossen met behulp van een brugnaald verwijdert restjes en plaque tussen de tanden. Tot slot pakt mondwater overgebleven bacteriën aan

Specifieke vragen?
Mondproblemen

Tandplak en tandsteen

Tandplak is een kleverig laagje op het tandoppervlak dat bestaat uit bacteriën en voedselresten. In onze mond zitten een aantal goede bacteriën, die ons beschermen tegen ziekmakende bacteriën en schimmels. Deze bacteriën zetten de suikers uit je voeding om in zuren, die het tandglazuur aantasten. Plak, die niet verwijderd wordt door goed te poetsen, zal verharden tot tandsteen. Deze tandsteen is alleen nog te verwijderen door de tandarts. Tandsteen is vaak de oorzaak van ontstekingen.

Gaatjes of tandbederf

Wanneer je vaak zoet eet en/of niet goed poetst, wordt het glazuur beschadigd. Liever 1x zoet eten ineens, dan over verschillende keren per dag verdeeld.  Het tandweefsel wordt broos en gaat afbrokkelen, met gaatjes tot gevolg. Enkel een tandvulling kan verder tandbederf voorkomen.

Leer meer over tandgaatjes
 
Tandvleesaandoeningen

Ontstoken tandvlees (gingivitis) ontstaat op plaatsen waar de ruimte tussen de tand en het tandvlees bedekt worden met plak.  Het tandvlees ontsteekt, kleurt sterk rood, is gezwollen en bloedt gemakkelijk.

Dit is vaak het eerste signaal dat je mondhygiëne onvoldoende is.

Als deze ontsteking niet aangepakt wordt, kan ze uitgroeien tot een ontsteking van het tandbed (parodontitis). Het tandbed is het weefsel waarmee de tand vastzit in ons kaakbeen. De plak die zich in de ruimte tussen tand en tandvlees ophoopt, verkalkt en de ontsteking dringt steeds dieper door. De tandhals komt bloot te liggen. Dit maakt de tand zeer gevoelig voor temperatuurswisselingen. Koude of warme drank of voeding voelt zeer pijnlijk aan. De tanden kunnen los komen te zitten en als er niet tijdig ingegrepen wordt, vallen ze uit.

Leer meer over ontstoken tandvlees

Tanderosie

We spreken van tanderosie als het tandglazuur aangetast wordt door zuren die niet afkomstig zijn van mondbacteriën.

Mogelijke oorzaken zijn zure dranken zoals vruchtensappen en frisdrank, citrusvruchten en ook maagzuur (bij veelvuldig overgeven). Je wacht best een uurtje met het tandenpoetsen na het drinken van vruchtensappen.

Aften

Aften zijn grijswitte of gele, pijnlijke zweertjes die vooral voorkomen op het mondslijmvlies. Aften nestelen zich graag aan de binnenzijde van de lippen, wangen of onder de tong. Stress, overgevoeligheid voor bepaalde voedselbestanddelen, hormonale veranderingen en vermoeidheid bevorderen het ontstaan van aften. Meestal verdwijnen deze pijnlijke vlekjes na één tot twee weken maar er zijn ook hardnekkige exemplaren die steeds terugkomen. Vermijd het eten van zure voedingswaren als je aften hebt.


Leer meer over aften

Koortslip

Koortslip (of koortsblaasjes) zijn het gevolg van een besmetting met het herpes simplex virus. Dit is één van de meest voorkomende virussen bij de mens. Ongeveer 8 à 9 van de 10 mensen dragen dit virus bij zich. Vaak besmetten ouders hun kinderen vóór het vijfde levensjaar. Dit eerste contact met het virus verloopt vaak ongemerkt, hoewel sommige kinderen ook ernstig ziek kunnen worden. Eenmaal besmet blijft het virus levenslang in je lichaam aanwezig. Als je verzwakt of vermoeid bent wordt het virus actief. Ook de zon kan een uitlokkende factor zijn. U.V. lippenbescherming is nodig. Het virus gaat via de zenuw naar de huid. Vanaf dat moment ontstaat er een koortslip. Herpes is zeer besmettelijk zodat aanraking van een koortsblaasje of het geven van een kus aan iemand met koortsblaasjes kan leiden tot besmetting. Koortsblaasjes blijven besmettelijk tot ze helemaal ingedroogd zijn.


Leer meer over koortslip
 
Slechte adem

Slechte adem (halitosis) is een probleem waar veel mensen vroeg of laat mee geconfronteerd worden. Naar schatting lijdt 40% van de mensen ooit aan slechte adem. Er zijn verschillende oorzaken van slechte adem. Niet alleen een slechte mondhygiëne, slechte tanden en tandvleesaandoeningen, maar ook bepaalde voedingsmiddelen, tabak, alcohol, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen en ziekten zoals diabetes, nier-, maag- en leveraandoeningen kunnen een slechte adem veroorzaken.

Leer meer over slechte adem

Droge mond

Een droge mond (=xerostomie) is een abnormaal droog gevoel in de mond, vaak veroorzaakt door een verminderde speekselproductie. Ziekte (zoals bvb. suikerziekte) kan een oorzaak zijn, maar medicatiegebruik is de meest voorkomende oorzaak van droge mond. Een droge mond veroorzaakt moeilijkheden met spreken en eten, slechte adem, smaakstoornissen, ongemak bij het dragen van een kunstgebit en een branderig gevoel van de tong. Als deze symptomen niet worden aangepakt kunnen na enige tijd ernstige tand- en mondproblemen ontstaan zoals gaatjes, tandvleesproblemen en mondinfecties.

Leer meer over droge mond

Spruw (Candidiasis)

Spruw is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door candida albicans (een schimmel). Deze aandoening is te herkennen aan romige, geelwitte of rode vlekken op vochtige oppervlakken in de mond. Het weefsel onder de vlek kan pijnlijk zijn. Spruw komt het meest voor bij mensen met een kunstgebit, bij pasgeboren baby's en bij mensen die verzwakt zijn door ziekte of mensen met een verminderd immuunsysteem. Ook mensen die last hebben van een droge mond of die een antibioticakuur volgen of zojuist hebben afgesloten, lopen extra risico. Bij baby’s kan je witte vlekjes van melk wegvegen, een spruwvlek blijft.

Leer meer over spruw

Lees meer

Lees minder

Orthodontie (beugels, blokjes...)4 Producten

Poets 2 keer per dag minstens 3 minuten je tanden voor een goede mondhygiëne (na het ontbijt en voor het slapengaan). Vergeet ook niet je tong te poetsen, daar bevinden zich veel bacteriën. Tandenborstels voor orthodontie hebben een andere vorm borstelkop en aan de andere kant van de steel een interdentaal borsteltje om tussen de brackets te kunnen poetsen. Tandpasta voor orthodontie heeft een meer vloeibare structuur waardoor het beter dekt. Om voedselresten tussen de brackets en tanden uit te halen is er flosdraad met een brugnaald om de draad tussen de tanden door te halen. Flossen kan samengaan met het poetsen maar ook na de maaltijd. Voor de plaatsen die onbereikbaar zijn, is er mondwater. Spoel eenmaal daags na het tandenpoetsen gedurende max. 30 seconden met 10ml (af te meten in de dop). Daara uitspuwen en niet meer naspoelen met water.

GUM ORTHO WAX                   723
GUM ORTHO WAX 723
GUM ORTHO WAX 723 6,84 € Reserveer
GUM TOOTHBRUSH 124 ORTHOD 1 ST
GUM TOOTHBRUSH 124 ORTHOD 1 ST
GUM TOOTHBRUSH 124 ORTHOD 1 ST 4,92 € Reserveer
VITIS ORTHODONTIC MONDSPOELMIDDEL 500 ML
VITIS ORTHODONTIC MONDSPOELMIDDEL 500 ML
VITIS ORTHODONTIC MONDSPOELMIDDEL 500 ML 8,95 € Reserveer
TANDEX TANDB SOLO T3
TANDEX TANDB SOLO T3
TANDEX TANDB SOLO T3 10,00 € Reserveer
Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: