Oogzalf/druppels geïrriteerde ogen

Oogzalf/druppels geïrriteerde ogen

Een oogontsteking kondigt zich meestal aan doordat het oog rood wordt, jeukt en/of gezwollen is. Verschillende delen van het ooglid kunnen ontsteken. Hieronder meer over de meest voorkomende vormen. Vertel duidelijk aan je apotheker welke klachten je ervaart.

Specifieke vragen?
Wat is een oogontsteking?

Een oogontsteking kondigt zich meestal aan doordat het oog rood wordt, jeukt en/of gezwollen is. Verschillende delen van het ooglid kunnen ontsteken.
We zetten de meest voorkomende ontstekingen even op een rijtje:

CONJUNCTIVITIS:

Dit is de meest voorkomende vorm van ooginfecties, waarbij het de conjunctiva is die ontsteekt. Dit is het bindvlies ter hoogte van het oogwit of de binnenkant van de oogleden.
Bij een conjunctivitis kleurt het bindvlies rood en zwelt het. Hierdoor krijg je jeuk of pijn op de plaats van de ontsteking. Je ogen gaan tranen en soms kan het zo erg zijn dat je het licht niet meer goed verdraagt. Vaak zijn bacteriën of virussen de boosdoeners.
Soms kan de conjunctivitis ook van allergische aard zijn. Zeker wanneer je beide ogen zijn aangetast kan het gaan om een allergie. In dat geval is het vocht dat uit je ogen loopt meestal helder. Bij een ontsteking is het doorgaans wat dikker.

BLEFARITIS:

Een blefaritis is een ontsteking van de rand van het ooglid. Hier liggen bacteriën (stafylokokken) vaak aan de oorzaak van de last. Er kunnen zich korstjes vormen en ook hierbij verdraag je het licht soms minder goed.

HORDEOLUM OF STRONTJE:

Een hordeolum is een plaatselijke ontsteking aan de ooglidrand in de buurt van een kliertje. Vaak voelt dit aan als een knobbeltje.

IRITIS:

In dit geval is de iris ontstoken. Naast roodheid treedt er eveneens een vernauwing op van de pupil en wordt het zicht wazig. Het oog voelt branderig en pijnlijk aan, maar veel extra vocht- of pusvorming is er doorgaans niet. Vaak treedt een iritis op als complicatie van een andere ontsteking, zoals bijvoorbeeld sinusitis of een tandontsteking.

Ook uveïtis is een vorm van iritis, waarbij naast de iris vaak ook andere delen van het oog ontstoken zijn. Patiënten klagen over een vermindering van het gezichtsvermogen van één of beide ogen. Ze zien wazig, hebben last van zwarte vlekjes of slierten in het beeld. Soms is het oog pijnlijk en rood en kunnen ze moeilijk licht verdragen.

KERATITIS:

In dat geval is de cornea of het hoornvlies van het oog ontstoken. Het kan gaan om bacteriële, maar ook om schimmel- of virale infecties. Een zona op het oog is een voorbeeld van een keratitis teweeg gebracht door het Herpes zoster virus. Patiënten klagen vooral over pijn bij het sluiten van het ooglid, verminderd gezichtsvermogen en een korrelig gevoel in het oog.
Een speciale vorm van keratitis is sneeuwblindheid. Door de weerkaatsing van de UV-stralen door de sneeuw geraakt het hoornvlies als het ware verbrand. De ogen tranen en je ondervindt hinder van het licht. Verder willen de oogspieren  samentrekken en heb je het gevoel dat je een vuiltje in je oog hebt. Blijvende schade treedt vrijwel nooit op. Meestal volstaat het om het oog enkele dagen rust te gunnen. Uiteraard kun je de last beter vermijden door altijd een goede skibril te dragen!

Niet elk rood oog wijst op een oogontsteking. Soms kan het te wijten zijn aan een gesprongen adertje in het wit van het oog. Dit lijkt vaak veel erger dan het in werkelijkheid is. Het bloed trekt meestal spontaan weg na enkele dagen.

Oogirritatie kan ook te maken hebben met te droge ogen. Soms gaan - raar maar waar - je ogen extra tranen hierdoor. In dat geval kunnen kunstmatige tranen o.v.v. oogdruppels een oplossing bieden.

Lees meer

Lees minder

Oogzalf/druppels geïrriteerde ogen10 Producten

Was steeds je handen vooraleer je oogzalf of druppels in het oog aanbrengt. Bij een ontstoken oog laat je best je contactlenzen uit totdat de ontsteking volledig verdwenen is.

AUREOMYCIN 1 % 5 G OOGZALF (geneesmiddel)
AUREOMYCIN 1 % 5 G OOGZALF (geneesmiddel)
AUREOMYCIN 1 % 5 G OOGZALF (geneesmiddel) 10,70 € Reserveer
DESOMEDINE 0,1 % 10 ML OOGDRUPPELS (geneesmiddel)
DESOMEDINE 0,1 % 10 ML OOGDRUPPELS (geneesmiddel)
DESOMEDINE 0,1 % 10 ML OOGDRUPPELS (geneesmiddel) 8,77 € Reserveer
FUCITHALMIC 1 % 5 G OOGGEL (geneesmiddel)
FUCITHALMIC 1 % 5 G OOGGEL (geneesmiddel)
FUCITHALMIC 1 % 5 G OOGGEL (geneesmiddel) 8,35 € Reserveer
INDOCOLLYRE 0,1% 5 ML OOGDRUPPELS (geneesmiddel)
INDOCOLLYRE 0,1% 5 ML OOGDRUPPELS (geneesmiddel)
INDOCOLLYRE 0,1% 5 ML OOGDRUPPELS (geneesmiddel) 9,37 € Reserveer
TERRAMYCINE 3,5 G OOGZALF (geneesmiddel)
TERRAMYCINE 3,5 G OOGZALF (geneesmiddel)
TERRAMYCINE 3,5 G OOGZALF (geneesmiddel) 9,49 € Reserveer
VIDISIC 0,2% 10 G OOGGEL (geneesmiddel)
VIDISIC 0,2% 10 G OOGGEL (geneesmiddel)
VIDISIC 0,2% 10 G OOGGEL (geneesmiddel) 7,69 € Reserveer
EYOT MINIM EYE DROP AID ROOD            (medisch hulpmiddel)
EYOT MINIM EYE DROP AID ROOD (medisch hulpmiddel)
EYOT MINIM EYE DROP AID ROOD (medisch hulpmiddel) 10,49 € Reserveer
HOMEOPTIC OOGDRUPPELS 0,4 ML 10 UNIDOSISSEN (homeopatisch geneesmiddel)
HOMEOPTIC OOGDRUPPELS 0,4 ML 10 UNIDOSISSEN (homeopatisch geneesmiddel)
HOMEOPTIC OOGDRUPPELS 0,4 ML 10 UNIDOSISSEN (homeopatisch geneesmiddel) 8,64 € Reserveer
HOMEOPTIC OOGDRUPPELS 0,4 ML 30 UNIDOSISSEN (homeopatisch geneesmiddel)
HOMEOPTIC OOGDRUPPELS 0,4 ML 30 UNIDOSISSEN (homeopatisch geneesmiddel)
HOMEOPTIC OOGDRUPPELS 0,4 ML 30 UNIDOSISSEN (homeopatisch geneesmiddel) 16,51 € Reserveer
ZASETIC 10 x 0,6 ml oogdruppels (geneesmiddel)
ZASETIC 10 x 0,6 ml oogdruppels (geneesmiddel)
ZASETIC 10 x 0,6 ml oogdruppels (geneesmiddel) 7,61 € Reserveer
Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: