Tekenbeet

Tekenbeet

In de natuur geweest? Dan is het belangrijk om jezelf en je kinderen op teken te controleren. Verwijder een teek zo snel mogelijk met een tekentang of tekentwister. Daarna kun je het wondje schoonmaken met alcohol. In sommige gevallen moet je een arts raadplegen.

Specifieke vragen?
Wat is een tekenbeet?

Je kent ze wel, die vervelende zwarte of beige spinachtige beestjes die vooral van maart tot oktober de kop opsteken. Aanvankelijk zijn ze slechts een speldenkopje groot. Maar eens ze zich vullen met je bloed worden ze al snel wat dikker.

Niet elke tekenbeet is gevaarlijk. Er moet enkel ingegrepen worden wanneer de teek je besmet met een bepaalde bacterie, namelijk. de Borrelia burgdorferi.  Lang niet alle teken zijn drager van deze bacterie en bovendien is er wellicht pas kans op infectie na een langdurig verblijf op je lichaam. Het komt er dus op aan alert te zijn en teken zo snel mogelijk te verwijderen.

In de apotheek zijn er diverse tangetjes voorhanden om de teek op een efficiënte manier te verwijderen, zoals de tekentang of de tekentwister.  Dit laatste is een soort vorkje waarmee je de teek als het ware draaiend (vandaar de naam ‘twister’) uit de huid kan verwijderen.

Wanneer je een tekeninfectie niet tijdig behandelt kan dat je na enkele maanden of jaren heel wat problemen opleveren: gewrichts-, hart of neurologische stoornissen.
Men spreekt in dat geval van de Ziekte van Lyme.

In bosrijke gebieden van centraal Europa (Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland) zijn sommige teken besmet met een virus. Ook dit kan leiden tot griepachtige symptomen of zenuwstoornissen (neurologische problemen).

Populaire productcategorieën
Loading...